Arany János Kollégiumi Program

Székhely: 7629 Pécs, Dobó I. u. 93.

Hogyan kerülhet be a tanuló a Gandhi Gimnázium Arany János Kollégiumi Programjába?

 

A programba 2 lépcsőben kell jelentkezni

1.) A pályázati anyagot töltsék le a www.gandhigimi.hu/ajkp címről, de iskolánk beiskolázási felelőse is segít Önnek információkkal a +36 20 227 5441 telefonszámon.

A kitöltött pályázatot és az igazolásokat – amelyek a kiírásban szerepelnek – a Gandhi Gimnázium, Technikum, Kollégium, Általános Iskola és és Alapfokú Művészeti Iskola (7629 Pécs, Komját A. u. 5.) címre küldjék el!

Határidő: 2023.01.19

2.) A Központi jelentkezési lapon a Gandhi Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát jelöljék 0004-es kóddal. Ez jelenti azt, hogy az Arany János Kollégiumi Programra szeretne jelentkezni a diák.

Határidő: 2023.02.22.

A részleteket, letölthető űrlapokat megtalálja lejjebb!

Az Arany János Kollégiumi Program (AJKP)

A Gandhi Gimnázium, Technikum, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2004-ben csatlakozott az Arany János Kollégiumi Programhoz (AJKP), melynek működtetésével intézményünk a hátrányos helyzetű tehetséges tanulók felkarolását és érettségi vizsgához segítését igyekszik minél hatékonyabban megvalósítani. Az AJKP célja, hogy a nehéz helyzetben élő családok gyermekei is jó körülmények között tanulhassanak, és érettségi bizonyítványt szerezzenek nappali tagozatos gimnáziumi képzésben. Arra törekszünk, hogy a tanulmányaidat semmilyen körülmény ne zavarja.

 Az AJKP-s képzésre jelentkezők tanulmányi ideje 5 év. Az első éved előkészítő év lesz, ami abban segít, hogy pótold a hiányosságaidat, felzárkózz a gimnáziumi követelményekhez, illetve tovább fejlődj abban, amiben tehetséges vagy. Az előkészítő évet teljesítő AJKP-s tanulók felvételt nyernek intézményünk gimnáziumába, ahol bármelyik képzésünk közül választhatnak. A 4+1 éves képzés az érettségi vizsgával zárul. Az AJKP-ban való részvétel egyik alapfeltétele a program teljes ideje alatt a kollégiumi jogviszony fenntartása. Tanulóink számára két külön épületszárnyban, 3-4 fős szobákban és apartmanokban biztosítunk komfortos férőhelyeket. Intézményünk kollégiumának könyvtára, informatikaterme, megújult közösségi tere és egyéb szolgáltatásai szinte egész nap a diákok rendelkezésére állnak.


A programban igénybe vehető támogatások
 

 • Térítésmentes a kollégiumban való lakhatás, illetve a kollégium minden szolgáltatásának igénybevétele;
 • Napi háromszori ingyenes étkezés (az étkezések ára kb. 1.500 Ft/fő/nap lenne);
 • Ingyenes a diákok számára a tankönyv;
 • A bel- és külföldi utazásokon, kirándulásokon való részvétel is ingyenes az AJKP-s diákok számára (az úticéltól függően akár 100.000 Ft/fő/utazás értékű is lehet);
 • Tanulmányi eredménytől függően 3.000-30.000 Ft összegű tanulmányi ösztöndíj;
 • Támogatjuk a „B” kategóriás vezetői engedély (kb. 200.000 Ft) és a nyelvvizsga megszerzését (kb. 30.000 Ft);
 • A rászoruló diákokat téli vagy nyári ruházat megvásárlásával is támogatni tudjuk (kb. 20.000 Ft/fő);
 • Egyéni elbírálás alapján egészségügyi eszközök megvásárlásához való hozzájárulás; (pl. szemüveg, hallókészülék, gyógycipő stb. készítése)
 • Tanulóink minden hónapban helyi autóbusz bérletet kapnak (3.900 Ft) és az iskolába járás utazási költségeit is támogatjuk (lakhelytől függően változó összeg, a Pécstől jelenleg legtávolabb élő diákunk esetében oda-vissza 8.000 Ft is lehet)
 • A kollégiumban működő, tehetséggondozást és felzárkóztatást célzó foglalkozások szintén ingyenesen vehetők igénybe (az ilyen jellegű foglalkozások megtartására zömmel külsős szakembereket bízunk meg, akiknek órabére min. 3.000 Ft)
 • A kollégiumi csoportok minden hónapban 2.500 Ft/fő összegű csoportpénzt kapnak, amiből az osztályfőnönök és nevelők szabadidős programokat szerveznek a diákoknak.

Kik pályázhatnak?

 • Hátrányos helyzetűek (HH);

 • Halmozottan hátrányos helyzetűek (HHH);

 • Nevelésbe vettek

 • Aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, és szülei alacsony iskolai végzettségűek (bizonyos feltételek mellett);

 • Árvák és egyéb rászorulók.

Hogyan lehet bekerülni a programba?

 • A kitöltött pályázati anyagod (1. és 2. számú melléklet, valamint az ezekhez kapcsolódó igazolások) 2023. január 19-ig juttasd el iskolánk címére: Gandhi Gimnázium, Technikum, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, 7629 Pécs, Komját Aladár u. 5. A pályázati lapokat letöltheted a www.gandhigimi.hu vagy a www.ajkp.hu oldalról, de iskolánk beiskolázási felelőse (+36 20 227 5441 vagy +36 72 539 667), vagy az osztályfőnököd is segít Neked. A borítékra írd rá: “Arany János Kollégiumi Program”. A központi jelentkezési lapodon a Gandhi Gimnáziumot kell megjelölnöd 0004-es kóddal.
 • A pályázat eredményéről 2023. február 10-éig tájékoztatjuk a jelentkezőket.

Copyright 2019.