Nemzetiségi ételek szabadtűzi főzőversenye
„A 2019. évi Nemzetiségi Gasztro Találkozó Legjobb Főzőcsapata” kupáért
VERSENYKIÍRÁS
„Nemzetiségi ételek a hagyomány jegyében”
A verseny jellege: Szabadtéri főzőverseny
Időpontja: 2019. augusztus 19. (hétfő), 14.00 és 17.00 óra között
Helyszíne: Nagynyárád, Művelődési Ház és szabadtéri színpad (Kossuth L. utca 2.)
A verseny szervezői: A Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. és az általa működtetett Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok), valamint Nagynyárád Község Önkormányzata.
A verseny célja: A hazánkban élő nemzetiségek gasztronómiai kultúrájának és hagyományainak ápolása, és megismertetése minél szélesebb körben.
Résztvevők: Baráti társaságok, családok, civil és munkahelyi közösségek, egyéb szervezetek stb. maximum 5 fős csapatai.
Jelentkezés: Nevezési díj nincs. A versenyen való indulás feltétele az előzetes nevezés. A versenyen bárki részt vehet, aki ambíciót érez nemzetiségi ételek, szabadtűzön való elkészítéséhez, és a versenykiírás alapján jelentkezik. Jelentkezni a nevezési lap kitöltésével lehet. A versenykiírás letölthető a www.nerok.hu oldalról, a jelentkezéseket a https://forms.gle/V2e5rLX7GSPhWCaR6 elnevezési drive felületen várják a szervezők.
Nevezési határidő: 2019. augusztus 10.
A verseny menete: A részt vevő csapatok a nemzetiségi ételeket a szervezők által kijelölt főzőhelyeken, magukkal hozott alapanyagokból, saját eszközeikkel készítik el. A főzőhelyek a verseny napján 13 órától foglalhatók el. A verseny szervezői biztosítják a helyszínt, a tűzifát, csapatonként 1 sörpadgarnitúrát, víz- és áramvételi lehetőséget. Sátorról, eszközökről, alapanyagokról a csapatok gondoskodnak.
A tervezett program:
14.00 órakor: Megnyitó, tűzgyújtás, majd a főzőverseny megkezdése
16.00 órakor: Zsűrizés
17 órakor: Eredményhirdetés.
Készíthető ételek: A Magyarországon élő 13 nemzetiség (bolgár, görög, horvát, német, lengyel, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) hagyományos ételei szabadtűzön, két kategóriában, az elkészítés módja szerint:I. kategória: főzéssel (bográcsban, köcsögben stb.) készített hagyományos nemzetiségi étel;II. kategória: sütéssel (grillen, tárcsán stb.) készített hagyományos nemzetiségi étel.
Zsűri: A 2019. évi gasztro találkozó zsűrijének tagjai gasztronómiai szakemberek, valamint a szervezők, partner szervezetek felkért képviselői.
Zsűrizés:
• A zsűri a verseny során több alkalommal is felkeresi a csapatokat, s értékeli a környezetet, az öltözetet, a főzőhely higiéniáját, a csapatmunkát, az előkészítés és ételkészítés szakszerűségét, az elkészült ételek minőségét, az ételválasztást, a tálalást stb.
• A zsűri számára a versenybe nevezett ételekből 4-4 adagot kell tálalni a főzőhelyen megterítve, előre egyeztetett időpontban 16.00-16:45 óra között.
• A díjazottak oklevelet kapnak és egyéb jutalmazásban is részesülnek. A legjobbnak ítélt csapat elnyeri „A 2019. évi Nemzetiségi Gasztro Találkozó Legjobb Főzőcsapata” elnevezésű kupát is.
Egyéb előírások:
• Minden csapat a saját felelősségére vesz részt a versenyen.
• A versenyen készült ételek nem értékesíthetőek.
• A verseny során be kell tartani a vonatkozó élelmiszer-egészségügyi, higiéniai, balesetvédelmi stb. előírásokat. Az ételkészítéshez csak olyan alapanyagok használhatók fel, amelyek származási igazolása a helyszínen rendelkezésre áll. Származási igazolásnak minősül például a számla, blokk, szállítólevél, a nyersanyag azonosítását lehetővé tevő bolti csomagolás.
• Az előkészítéshez, ételkészítéshez csak szabványos, kifogástalan műszaki állapotú eszközök, készülékek használhatók.
• A fentiek be nem tartásából eredő balesetekért, megbetegedésekért, károkért a szervezők semminemű felelősséget nem vállalnak.
Jó hangulatú versenyzést kívánunk!
Bővebb információ:
Dezső Gabriella szakmai vezető, NeRok
Tel.: +36 20 377 0806
E-mail: szakmaivezeto@gandhikft.hu