Hogyan kerülhet be a tanuló a Gandhi Gimnázium Arany János Kollégiumi Programjába?

A programba 2 lépcsőben kell jelentkezni

1.) A pályázati anyagot töltsék le az itt található „Letölthető dokumentumok” linkre kattintva, de iskolánk beiskolázási felelőse is segít Önnek információkkal a +36 20 227 5441 telefonszámon.

A kitöltött pályázatot és az igazolásokat – amelyek a kiírásban szerepelnek – a Gandhi Gimnázium, Technikum, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (7629 Pécs, Komját A. u. 5.) címre küldjék el!

Határidő: 2024.01.18

2.) A Központi jelentkezési lapon a Gandhi Gimnázium, Technikum, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát jelöljék 0004-es kóddal. Ez jelenti azt, hogy az Arany János Kollégiumi Programra szeretne jelentkezni a diák.

Határidő: 2024.02.21.

A részleteket, letölthető űrlapokat megtalálja lejjebb!

Az Arany János Kollégiumi Program (AJKP)

A Gandhi Gimnázium, Technikum, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2004-ben csatlakozott az Arany János Kollégiumi Programhoz (AJKP), melynek működtetésével intézményünk a hátrányos helyzetű tehetséges tanulók felkarolását és érettségi vizsgához segítését igyekszik minél hatékonyabban megvalósítani. Az AJKP célja, hogy a nehéz helyzetben élő családok gyermekei is jó körülmények között tanulhassanak, és érettségi bizonyítványt szerezzenek nappali tagozatos gimnáziumi képzésben. Arra törekszünk, hogy a tanulmányaidat semmilyen körülmény ne zavarja.

Az AJKP-s képzésre jelentkezők tanulmányi ideje 5 év. Az első éved előkészítő év lesz, ami abban segít, hogy pótold a hiányosságaidat, felzárkózz a gimnáziumi követelményekhez, illetve tovább fejlődj abban, amiben tehetséges vagy. Az előkészítő évet teljesítő AJKP-s tanulók felvételt nyernek intézményünk gimnáziumába, ahol bármelyik képzésünk közül választhatnak. A 4+1 éves képzés az érettségi vizsgával zárul. Az AJKP-ban való részvétel egyik alapfeltétele a program teljes ideje alatt a kollégiumi jogviszony fenntartása. Tanulóink számára két külön épületszárnyban, 3-4 fős szobákban és apartmanokban biztosítunk komfortos férőhelyeket. Intézményünk kollégiumának könyvtára, informatikaterme, megújult közösségi tere és egyéb szolgáltatásai szinte egész nap a diákok rendelkezésére állnak.

A programban igénybe vehető támogatások

 

 • Térítésmentes a kollégiumban való lakhatás, illetve a kollégium minden szolgáltatásának igénybevétele;
 • Napi háromszori ingyenes étkezés (az étkezések ára kb. 1.500 Ft/fő/nap lenne);
 • Ingyenes a diákok számára a tankönyv;
 • A bel- és külföldi utazásokon, kirándulásokon való részvétel is ingyenes az AJKP-s diákok számára (az úticéltól függően akár 100.000 Ft/fő/utazás értékű is lehet);
 • A programban részt vevő tanulók ösztöndíj-támogatásban részesülnek, amelynek összege 9/AJKP előkészítő évfolyamon egységesen 15.000 Ft, 9-12. évfolyamokon tanulmányi eredménytől függően: 3,0 tanulmányi átlageredménytől 20.000 Ft, 3,51 átlageredménytől 30.000 Ft, 4,01 tanulmányi átlageredmény felett 40.000 Ft/hónap.
 • Támogatjuk a „B” kategóriás vezetői engedély ( kb. 200.000 Ft) és a nyelvvizsga megszerzését (kb. 30.000 Ft);
 • A rászoruló diákokat téli vagy nyári ruházat megvásárlásával is támogatni tudjuk ( 20.000 Ft/fő);
 • Egyéni elbírálás alapján egészségügyi eszközök megvásárlásához való hozzájárulás; (pl. szemüveg, hallókészülék, gyógycipő stb. készítése)
 • Tanulóink minden hónapban helyi autóbusz bérletet kapnak (3.900 Ft) és az iskolába járás utazási költségeit is támogatjuk (lakhelytől függően vármegye vagy országos bérlettel)
 • A kollégiumban működő, tehetséggondozást és felzárkóztatást célzó foglalkozások szintén ingyenesen vehetők igénybe (az ilyen jellegű foglalkozások megtartására zömmel külsős szakembereket bízunk meg, akiknek órabére min. 3.000 Ft)
 • A kollégiumi csoportok minden hónapban 5.000 Ft/fő összegű csoportpénzt kapnak, amiből az osztályfőnönök és nevelők szabadidős programokat szerveznek a diákoknak
Kik pályázhatnak?

 • Hátrányos helyzetűek (HH);
 • Halmozottan hátrányos helyzetűek (HHH);
 • Nevelésbe vettek
 • Aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, és szülei alacsony iskolai végzettségűek (bizonyos feltételek mellett);
 • Árvák és egyéb rászorulók.

Hogyan lehet bekerülni a programba?

A kitöltött pályázati anyagod (1. és 2. számú melléklet, valamint az ezekhez kapcsolódó igazolások) 2024. január 18-ig juttasd el iskolánk címére: Gandhi Gimnázium, Technikum, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, 7629 Pécs, Komját Aladár u. 5. A pályázati lapokat letöltheted a www.gandhigimi.hu vagy a www.ajkp.hu oldalról, de iskolánk beiskolázási felelőse (+36 20 227 5441 vagy +36 72 539 660), vagy az osztályfőnököd is segít Neked. A borítékra írd rá: “Arany János Kollégiumi Program”. A központi jelentkezési lapodon a Gandhi Gimnáziumot kell megjelölnöd 0004-es kóddal.

A pályázat eredményéről 2024. február 9-ig tájékoztatjuk a jelentkezőket.