Kollégium és könyvtár

Székhely: 7629 Pécs, Dobó I. u. 93.

“Minden gondolatunk, minden tervünk azt célozza: hogy lehetne benneteket vidámabbá, életrevalóbbá, műveltebbé, derekabbá tenni.”

Karácsony Sándor

Kollégium

A Gandhi Gimnázium Kollégiuma 350 diák elhelyezését teszi lehetővé 3 épületrészben. A gyerekek valamennyien a Gandhi Gimnáziumban tanulnak, így ismerik egymást, barátságos, közvetlen a légkör. A kollégium működése szorosan kötődik az iskolához.

Elkülönül egy tanulásra, és közösségi programokra használható tér, és a döntően esti-éjszakai pihenésre szolgáló szobák.

A lakószintek 12.30 -16.00 és 19.00 óra után vannak nyitva.
Külön épületrészekben laknak a lányok és a fiúk, mégpedig 2-3-4 ágyas szobákban. Néhány szobához külön előtér és fürdőszoba tartozik. A közösségi térben lehet TV-t nézni is.  Két mosókonyha van, ahol a szárítást és a vasalást is meg lehet tenni.

A délutáni tanulást több helyszínen is megtehetik a diákok.
A szilenciumi termek LCD TV-vel összekötött számítógépekkel felszereltek. Bútorzatuk, berendezésük alakítható, az aktuálisan ott tanuló diákok igényeinek megfelelően. Ötleteikkel, munkájukkal díszíthetik a termeket.
A két informatika terem 40 munkaállomással a szabadidőben is használható.

A földszinti közösségi térben kényelmes, otthonos bútorok szolgálják a kötetlen foglalkozásokat, és TV-zést. A másik teremben a nagy kivetítő vászon, mozi minőségű vetítést tesz lehetővé.

A szabadidő eltöltését a kézműves és barkácsterem segíti.

Az épületben van egy kis színház/zene terem, melyet a rendszeres foglalkozást tartó művészeti iskolák használnak, és egy tükrös falú, nagyméretű terem, melyben táncoktatást tartanak.

Kívülről megközelíthető egy nagyobb méretű, alacsony belmagasságú, és oszlopokkal szabdalt terem, jelenleg edzőteremnek van berendezve.

A kollégiumi étkezést a változatos, egészséges ételek, a házias ízek, és a kedves személyzet biztosítja. A diákoknak sokszor van alkalmuk a menüt alakítani.

Az egészségügyi ellátás érdekében az orvosi szoba is található az épületben, és megoldható, ha szükséges, a diákok elkülönítése is.

A kollégium épületében vannak a gazdasági, és vezetői irodák is.

A kollégium a reggelit követően bezár, majd
12:30 órakor: Tanítás után nyílnak ki ismét a lakószintek
16:00-ig: Szabadidő
16:00–19:00: Tanulásra-önképzésre fordítható időszak
19:00-19:30: Vacsora az épület saját menzáján
19:30-21:00: Szabadidő
21:00-22:00: Esti tisztálkodás, felkészülés a pihenésre
A Gimnáziumba járó tanulók kb. 80%-a kollégista.
A tanulócsoportok az osztályokra/évfolyamokra szerveződnek.

Változatos szakköri kínálat: sakk, süti-suli, filmklub, ezermester, olvasás és zenehallgatás, ékszerkészítés, fotó, színjátszó, és média, KRESZ, informatika szakkör. A szakkörök állandó napon és időpontban vannak. Lehet focizni, kerékpáros túrákat tenni, konditerembe járni, és van úszásoktatás is.

A kollégium rendszeres programjaiba tartozik kirándulások szervezése, a színházlátogatás, séták a városban, sportmérkőzések megtekintése és drukkolás, az önismeretet fejlesztő játékos foglalkozások, és a csoportonként szervezett külön programok. A „Roma Cafe”rendezvénysorozaton sok érdekes emberrel ismerkedhetnek meg a diákok.
A szabadidő eltöltésének lehetőségeit a diákok még alakíthatják a tanév elején.

Két művészeti iskola kínálatából a hangszereken tanulást, festést-rajzolást, táncot, éneket lehet tanulni.

A kollégiumban működik az Arany János Kollégiumi Program is.

Könyvtár

A Gandhi Gimnázium és Kollégium könyvtára a kollégium épületében (Komját Aladár u. 5.) található. Felszereltségével, könyvtári állományával nem csak a diákokat szolgálja ki, hanem gazdag tanári kézikönyv, segédletek, tanulás módszertani anyagok, nevelési kézikönyvek is rendelkezésre állnak. Színvonalas roma szakirodalommal rendelkezik. Állomány a könyvek mellett hanghordozó anyagokban is gazdag.

A délutáni szilenciumoknak is gyakran színtere a könyvtár. Könyvtári funkciója mellett egyben szabadidő-központ is. Találhatók itt társasjátékok, és lehetőség van a számítógépes játékok közül a fejlesztő játékok játszására is. Szabadidős programok lebonyolítására is kitűnően alkalmas. Polcai kerekeken gurulnak, percek alatt félretolhatók, így a terem átalakítható, a terem a végében levő emelvény segítségével igazi színházteremmé varázsolható. A nyitva tartás alkalmazkodik a kollégium rendjéhez, 13.00 órától 20.00 óráig tart nyitva.

Copyright 2019.