Az AJKP Művészeti Fesztivál eredményei

Az AJKP Művészeti Fesztivál eredményei

Április 6. és 8. között a gimnáziumunk volt a házigazdája az idei, immár 12. Arany János Kollégiumi Program Művészeti Fesztiválnak. A rendezvény versenynapján reggel 9-től délig a zenés, táncos produkciók, valamint a vers- és prózamondók versengtek (mind az egyéni, mind a csoport kategóriában), délután pedig a színjátszók álltak a közönség és a zsűri elé.

50

A megmérettetésen a moderntánc kategóriában a törökszentmiklósi Minyák Nikolett győzött, 2. Tóth Gréta (Hódmezővásárhely) lett, különdíjat pedig Lakatos Hermina és Katona Máté kaptak (mindketten Szekszárdról érkeztek). A néptánccsoportok versenyében a Gandhi diadalmaskodott a Vay-sokk (Baktalórántháza) előtt. E kategóriában a Minyák Nikolett, Mozsár Zsigmond duó (Törökszentmiklós) érdemelt ki különdíjat.

A zenekarok közül ugyancsak a Gandhi vitte el a pálmát, a szekszárdiak különdíjjal vigasztalódhattak. A színjátszók mezőnyében Ibrány, Nagykanizsa, Hódmezővásárhely lett az első három sorrendje, Mezei Kitti pedig különdíjat kapott, míg a szólóének kategória Katona Tamara (Szekszárd) győzelmét hozta, a nagykanizsai Bertók Dalma a 2. helyen zárt.

Vers- és prózamondásban Fejes Kitti (Hajdúböszörmény) bizonyult a legjobbnak, Oszlács Diána (Hódmezővásárhely) és Veres Arnold (Püspökladány) végeztek mögötte a dobogón, a különdíjat pedig Katona Tamara (Szekszárd) érdemelte ki.

A szóló hangszeres kategóriában egy különdíjat ítélt oda a zsűri, mégpedig a püspökladányi Farkas Bélának. Az irodalmi alkotások versenyében ugyanígy kapott különdíjat Zámbori Cintia (Nagykanizsa), aki festészetben viszont maga mögé utasította a teljes mezőnyt: ott a 2. helyen az ugyancsak kanizsai Szeles Rozália, a 3.-on Sánta Letícia (Hódmezővásárhely) zárt, a különdíj pedig Borbás Anikónál (Püspökladány) talált gazdára.

A filmek közül az ózdi Drótos Tamásnak a Lázbérci-víztározóról készített munkáját ítélték a legjobbnak, Molnár Szimonetta (ugyancsak Ózdról) különdíjat vehetett át, a fotók közül Ács Bernadett (Hódmezővásárhely) munkája bizonyult a legjobbnak, míg plasztika kategóriában 1. Oszlács Dóra (Hódmezővásárhely), 2. Sánta Letícia, Jónás Dominika, Tóth Fatima (Hódmezővásárhely), különdíjas Tóth Fatima Alexandra (Hódmezővásárhely) lett.

A zsűri különdíját a Gandhi együttesek érdemelték ki.

36

A fesztivál keretében, a roma kultúra napja alkalmából tartott vetélkedőn az iskolák 4-4 fős csapatokkal indultak, és valamennyi gárdának lett egy gandhis tagja is, hogy egyenlőek legyenek az esélyek. A verseny jó hangulatban telt. A feladatok a cigány népismeret szinte mindegyik területét felölelték, volt szociológiai, történeti, néprajzi feladvány is, és nem maradhatott el a zenefelismerő sem.

A részt vevő hét csapat közül a Nagykanizsa szerezte meg a 3. helyet, a 2. a Törökszentmiklós lett, míg a legjobbnak a szekszárdiak bizonyultak.