Az emberi jogokról tájékozódtunk

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát 1948. december 10-én fogadták el, két évvel később azt a napot nyilvánította az ENSZ az Emberi Jogok Napjává. December 14-én e jeles dátum alkalmából szerveztünk programot az iskolában.

Az esemény szervezésében és lebonyolításában a Baranyai Megyei Rendőr-főkapitányság, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és civil szervezetek is közreműködtek. A nap folyamán a diákok különböző témák feldolgozásával bővíthették az emberi jogokkal kapcsolatos tudásukat. Szó esett az internetes jogokról, a prostitúcióról és emberkereskedelemről, a gyermekjogokról, az Ombudsmani Hivatal működéséről, az emberi jogok történetéről, valamint állampolgári ismeretekről is.

A gimnáziumunk tanárai emberi jogokkal kapcsolatos játékokkal, az afroamerikai emberi jogi mozgalmak bemutatásával, továbbá az internet veszélyeiről tartott interaktív előadással vették ki részüket a programból. Ráadásul elfogadta meghívásunkat Moldoványi Ferenc filmrendező is, akinek A másik bolygó c. filmjét tekinthették meg tanulóink, majd személyesen is beszélgethettek a szakemberrel.